Loading

 SKŁADNIKI:

  1. 1kg twarogu

  2. 6 jaj

  3. 40 dag cukru pudru

  4. 10 dag kaszy manny (2 garstki)

  5. Aromat pomarańczowy

  6. Rodzynki

  7. Cukier waniliowy

  8. Trochę soli i proszku do pieczenia

  9. 10 dag masła

wykonanie:

Bierzemy 6 jaj i oddzielamy do dwóch pojemników,
w jednym białko , w drugim żółtko
Do oddzielonego białka dodajemy szczyptę soli
ubijamy to mikserem..żeby uzyskać zbitą-zwartą konsystencje
ową masę odkładamy na bok,(na potem)
Do pojemnika z żółtkami dodajemy cukru pudru
i mikserem ubijamy, aby powstała jednolita masa.
Do owej masy po kolei dodajemy składniki.
masło, kasze mannę, aromat, masę serowa.
Jak już mamy wszystko wymieszane,wymiksowane…
można dodać rodzynek ..dwie,garstki i wymieszać łyżką.
Teraz zabieramy się za miskę z białkiem. Do naszej masy z rodzynkami
delikatnie dodajemy ubitego białka i mieszając je staramy się rozmieszać
tak by było równomiernie..rozprowadzone
Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia
rozlewamy „masę serową” na blaszkę.
Wkładamy ją piekarnika ,nagrzanego na 180°stopni.
Przybliżony Czas pieczenia : 60 minut

( ver.2.2  2021-04-21 )

 

 

WYKONANIE: wersja(obrazkowa) dla faceta

1.SprzetDo wykonania sernika potrzebne są :
mikser, miska duża do wyrabiania ciasta,
mieszania w nim składników, pojemnik do ubijania
białka mikserem lub trzepaczka 
jeśli nie mamy miksera.
sprzęt do mieszania:
łyżka stołowa, łyżka silikonowa do mieszania
i zbierania z miski ubitych białek
(można się bez silikonu obejść)
<< sprawne rączki i chęci >>
2.JAJKA-rozbijanie


Bierzemy jajka i oddzielamy białko od żółtka.
Jeśli mamy to za sobą.. ubijamy białka mikserem.
dodajemy szczyptę soli aby dobrze się ubiło
Miksujemy aż wydobędziemy zbitą masę
Ową masą odkładamy na bok, 
(Nią zajmiemy się w końcowej fazie naszej roboty)

3.UbijanieBiałek-test


Na fotografii widać masę z białek dobrze ubitych
aby się upewnić
odwracamy garnek z białkami do góry nogami
jeśli masa jest dobrze ubita ,
nie wyleci z naczynia



4.CukierPuder

Zajmiemy się teraz żółtkami. 
odmierzamy 30 dg cukru pudru jeśli masa serowa
jest w smaku obojętna(30dg wystarczy]
według przepisu jest 40dg.
(ale wtedy wychodzi dość słodki sernik)
<< wiec z ilością można poeksperymentować >> 

wymieszać żółtko z cukrem pudrem(mikserem)



5.MASŁO_Aromat

Do owej ''pudrowej masy'' dodajemy po trochu:
(cały czas mieszając mikserem)..
- masę serową 
- masło
- kasze mannę
- trochę aromatu (na oko)


6.czasNaSER

dodajemy rodzynki

Mieszamy.....
...mieszamy



7.Piana_rodzynki


CZAS NA UBITE BIAŁKA
(delikatnie mieszamy ubite białka z masą serową)



8.DoBLOACHY

Przygotować musimy  mniejszą blaszkę do pieczenia,
którą należy przygotować w następujący sposób :
wysmarować masłem a papierem do pieczenia
wyłożyć blachę aby się nie przykleił nasz specjał
Następnie rozprowadzić masę równomiernie
na blaszce .

9.Wpiekarniku
Piekarnik rozgrzewamy do temp.180⁰C
wstawiamy masę do piekarnika
loading-64
Czas wypieku trwa 60 min

S M A C Z N E G O ! !!

WYKONANIE:
(wersja dla wprawionych KOBIET)

Twaróg przepuść przez maszynkę (do mięsa) razem z masłem
(Preferowany ser to gotowy z pudełka)
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać to do sera z masłem i dodać kasze mannę .
Białka ubić na pianę – następnie ubite białka dodać do sera i delikatnie wymieszać
Blachę wysmarować masłem- położyć papier do pieczenia.
Wlać masę i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 60min w temp.180⁰C
smacznego