Loading

Sałatka na Ostro

.

składniki:

1kg pomidorów

1kg białej kapusty

1kg zielonych ogórków

4 cebule

3 łyżki soli

7-8 łyżek cukru

0.3l octu [szklanka]

wykonanie:

Pomidory,ogórki , cebule pokroić w plastry a kapustę  poszatkować.
Włożyć do garnka produkty tj. na dno :kapusta a potem reszta warzyw,
Następnie wsypać cukier i sól oraz wlać ocet.
Zagotować i ciągle mieszać(aby produkty się nie przypaliły).
Gotować przez 7-8 minut.
Po zagotowaniu nałożyć do słoiczków,
tak aby „woda” była na górze,zakrywała górną część słoika.
NIE PASTERYZUJEMY-po czasie same słoiczki się „pozamykają”
będą pykać pokrywki.

sposób i wykonanie w wersji obrazkowej (dla)faceta

.

Oto potrzebne składniki:
pojemny garczek ,ocet, kapusta,ogorki
pomidory, cebula, cukier,sól i cukier
no i parę deko cierpliwości
(jeśli chodzi o mieszanie w garze)
.
.
*
 
 Kapuste ktoimy,,w plastry
 jak na zdjęciu
 można poszatkować
 wolny kraj.. obyCZAJ
 * 
*.
*
.
*

Następnie kroimy ogórki,
 pomidory w plastry
 cebule także kroimy
 w węekszą kostkę 
.
*
.
*
Wsypujemy całość i mieszamy 
tak aby składniki się wymieszały
 i puściły soki od soli . . . . .
.
.
..
.
Garczek stawiamy na ogień i cały czas
 mieszamy aby składniki się wymieszały
 i równomiernie się podgrzewały
 (i nie przypaliły). .
 .
 .

*
 Po intensywnym prażeniu wszystkich składników
 aż całość puści soki i zmniejszy swą objętość
 o połowęCały czas mieszając!!!
 czekamy aż wywar zacznie się gotować
 czekamy 7-8 min
 aż wszystko się za gotuję
.
Po upływie wyznaczonego czasu
czas na oczekiwaną 
porę nakładania "wywaru" 
do słoiczków
dajemy sałatkę i "wodę" . . . . .
.

.
Pamiętajmy o tym
by na górze słoika
nie zostawić suchego "wywaru"
a dodać należy
wody. . . . . .
.
.
.
.
.
.
*
Po nałożeniu do słoików 
wywaru zamykamy
zakrętki do oporu
i odkłądamy je
aż wystygną
Po powolnym, samoistnym ochladzaniu
słoiki będą "strzelać"
tzn. zamykały się 
dlatego nie trzeba je
PASTERYZOWAĆ


Z przepisu powinno wyjść
ok 8-9 średnich słoiczków
(takich po drzemie)
Ja robię zawsze x2
(podwójną porcje)
dlatego na zdjęciu widać ich tyle
*
.

SMACZNEGO!!!!

ps. przepis zaczerpnięty z prywatnego zeszytu „mamy”

Wykonanie i zdjęcia : Szelestciszy